Bergens historia
Välkommen till Halle- & Hunneberg
Halleberg och Hunneberg är två av Västergötlands unika platåberg. Som två öar mitt på slätten. De sticker ut från det vanliga landskapet med sin spännande historia och unika natur. Tänk dig att bergen är som en tårta av olika bergarter, skapade på havets botten för hundratals miljoner år sedan.
För 600 miljoner år sedan låg Västergötland under havsytan nånstans nära Antarktis. 100 miljoner år senare dök landet upp i tropiska vatten, där lera och döda organismer skapade alunskiffer. När det återigen började röra sig norrut några 100 miljoner år senare sprack jordskorpan. Då trängde magma upp ur jorden och skapade det som idag är Västgötabergen. Många år av istid och erosion har sedan format bergen och gett dem deras unika form.
Idag är bergen inte bara ett fantastiskt naturområde utan också ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här kan man glampa, vandra, cykla mountainbike, paddla kanot och till och med åka på bäversafari. Men bergen lockar inte bara med sin unika natur, de bär också på unik kulturhistoria.
Under tusentals år har människor levt och verkat här, använt skogen som jaktmark och betesmark. På Halleberg trodde man en gång att Valhall fanns inom asatron och berget rymmer också Skandinaviens äldsta fornborg. Överallt på bergen finns rester av gamla försvarsverk och kulturminnen från forntiden. Redan år 1351 utnämnde kung Magnus Eriksson bergen till en "konungspark" och än idag är det ett populärt område för kunglig älgjakt.
Tack vare entusiastiska eldsjälar har många historiska skatter på bergen bevarats, som den gamla kolmilan i Erdalen och en replika av en skvaltkvarn från 1100-talet i Prästeklevsbacken. Gamla torplandskap har återställts och skogsområden har fått växa fritt, vilket skapar en unik naturupplevelse för hela familjen.
Välkommen att uppleva magin på Halle- och Hunneberg du också!
Du kan se Vänern från bergen. Högst upp på Hallesnipen hittar du Predikstolen med svindlande vyer och utsikt mot Sveriges största sjö.
På flera platser på Halle- och Hunneberg finns hålrum i bergen. Det är spår efter gamla kalkgrottor från 1700-talet, där man brutit både kalk och skiffer. Det finns också rester från kalkugnar och högar med bränt alunskiffer på bergen. Utforska grottorna utifrån eftersom rasrisken är stor.
Både Halle- och Hunneberg består av sandsten, alunskiffer och diabas. Det är just diabasbranterna som ger bergen sitt unika utseende. Blir du trött på de stora vyerna från toppen av bergen är det lika vackert att titta upp mot branterna.
Det 36 meter höga Skäktefallet, även kallat Brudslöjan, breder ut sig vid foten av Halleberg. Du når fallet både uppifrån och nedifrån via vandringsleder. Bara några kilometer bort ligger också det 25 meter höga Byklevsfallet, med stigar på vardera sida om fallet.